af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge
Hvis du er bange for at gå til tandlægen, er du ikke den eneste. Tandlægeskræk, også kaldt odontofobi, er noget som ca. 10 % af den danske befolkning lider af, og 30 % af danskerne føler sig nervøse eller utilpas ved at skulle til tandlæge. Dobbelt så mange kvinder som mænd lider af odontofobi. Tandlægeskræk er en af de højeste på listen over forskellige former for angst, og det overgås kun af højdeskræk.
Det man er bange for, når man lider af tandlægeskræk, er ikke sin tandlæge, men derimod instrumenterne, behandlingen eller følelsen. Tandlægeskræk er derfor ikke den mest velvalgte betegnelse.
En ond cirkel
Når man lider af tandlægeskræk, vil man ofte holde sig tilbage med at få bestilt en tid hos tandlægen. Ikke kun til de almindelige tandeftersyn, som skal forebygge tandproblemer, men også hvis man allerede har smerter eller andre tandgener. Den manglende behandling eller pleje af tænderne vil ofte betyde, at tændernes tilstand bliver forværret, og behovet for et tandlægebesøg vil så selvfølgelige blive større. Jo værre tandproblemerne er, jo mere skam og frygt kan man føle, hvilket igen kan gøre det endnu vanskeligere at komme til tandlægen. Hvis man går til tandlægen fuld af frygt, vil behandlingen også ofte opleves mere smertefuld og ubehagelig end den ellers ville være. Frygt kan nemlig have evnen til at forstærke følelsen af smerte. Dette kan gøre det sværere for tandlægen at få bedøvelsen til at virke. Der kan derfor nemt opstå en ond cirkel, hvis man lider af tandlægeskræk og undgår at gå til tandlæge.
Mange tandlægeklinikker gør et stort arbejde ud af at kommunikere om de enkelte behandlinger med deres patienter, der har tandlægeskræk for at skabe tryghed og tillid mellem patient og behandler. De fleste tandlæger sikrer, ar der er skabt rum og tid til at tale om den enkeltes bekymringer - og det har en positiv indflydelse på patientens oplevelse hos tandlægen.
Hvordan bryder man den onde cirkel?
Hvis du lider af tandlægeskræk, og du gerne vil bryde den onde cirkel, så du ikke længere føler ubehageligt ved at gå til tandlæge, er der flere ting, du kan gøre.
Det handler meget om at have tillid til din tandlæge, og tro på, at han eller hun gerne vil kan hjælpe dig. Jo mere information du har om den behandling, du skal igennem, jo større er sandsynligheden også for, at du vil være mere rolig og derved opleve det hele som mere behageligt.
Det er også en rigtig god idé at komme til tandlægen så afslappet, veltilpas og indstillet på behandlingen som muligt. Du kan for eksempel inden behandlingen ligge dig nede og lave nogle afspændingsøvelser og forestille dig, at behandlingen vil gå rigtigt godt. Det vil ofte blive en selvopfyldende profeti. Jo mere rolig, positiv og åben, du møder op, jo større er chancen for en god oplevelse. Derudover kan du inden behandlingen fortælle din tandlæge om, hvordan du har det, så han eller hun kan støtte dig bedst muligt. Din tandlæge vil højst sandsynligt have god erfaring med at hjælpe patienter med tandlægeskræk godt igennem en behandling. Så tag imod al den hjælp, du kan.