Gode råd til dine børns tandbørstning

af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge

Det kan være lidt af en kamp, at få børstet tænder på de mindste. Hvor det kan være fristende at give op, bør man tænke på det relative ubehag det er for et barn at få foretaget tandbehandlinger mod eks. huller i tænderne inden de er i skolealderen. Der er mange ting man kan gøre, for at få tandbørstningen til at gå lettere, her er et par gode råd, som forhåbentligt kan gøre det lidt sjovere for både dig og dit barn.

Barnet børster, den voksne børster efter

De vil helst selv tage deres egne sko på, deres eget tøj på og ja, selv børste tænderne. Det kan de fra de er ca. seks år gamle, men ikke godt nok. Her er det vigtigt, at der bliver børstet efter, så der ikke kommer huller i tænderne. Det kan virke beroligende for barnet at få en lille smule kontrol, og derfor gøre oplevelsen en lille smule nemmere.

Den rette tandbørste og tandpasta

Det giver sig selv, at man ikke kan børste børns tænder med en normal tandbørste, da denne er for stor til at komme rundt inde i de små munde. Der findes både tandbørster og særligt tandpasta til børn, som kan gøre det lidt rarere at få børstet tænderne.

Sørg for tilvænning

Tandbørstning er en vane, der skal startes tidligt. Gummerne kan være meget følsomme i starten, og det kan derfor godt give mening at starte med at børste, allerede når barnet har fået sin første tand. Således kommer der ikke et punkt, hvor dette skal introduceres. Her kan man undgå mange diskussioner, fordi det er noget, man altid har gjort.

Uanset hvilken metode der virker for dig og dit barn, er det vigtigt at sikre gode tandplejevaner, som dit barn kan tage med sig i sit voksne liv. Der er mange individuelle faktorer der spiller ind, så det bedste man kan gøre er at prøve sig frem, og huske, at man altid kan spørge sin tandlæge til råds, hvis man skulle blive i tvivl om noget.