Er disse tre ting gode for dine tænder?

af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge

Ved du hvad der er godt og skidt når det kommer til dine tænder? Der er mange ting, som vi godt ved giver huller, det er sådan noget som chokolade, sodavand og andre sukkerholdige fødevarer.  Der er også fødevarer, som umiddelbart kan være svære at bedømme. Læs de tre overskrifter nedenfor og beslut dig for, om du tror de er gavnlige eller dårlige for din mundhygiejne.

Sukkerfrit tyggegummi

Tyggegummi kan hjælpe med mange ting i munden, det kan stimulere spytproduktionen, hvilket helt naturligt fjerner bakterier og opretholder den gode mundflora. De stoffer der gør tyggegummiet sødt kan i visse tilfælde hjælpe med at fjerne bakterier fra munden. Tyggegummi bør ikke ses som et alternativ til tandbørstning. Det kan hjælpe på dårlig ånde, men ikke på dårlig tandhygiejne.

Danskvand

Sodavand er en syreholdig væske, og selvom der ikke er sukker i danskvand, kan det alligevel give negative effekter i munden. Syren angriber emaljen, hvorved det kan svække din munds eget forsvar mod bakterieangreb.

Ingefær

Denne rod smager underligt besk, men kan hjælpe på eksempelvis smerte i munden. Der er ikke nogen fordel for tænderne, men ingefær har en beroligende og afslappende effekt, hvilket kan hjælpe, hvis man har en lokal smerte i munden. Husrådet går således; Det eneste man skal gøre er at skære et stykke ingefærrod, placere det der hvor det gør ondt, og bide sammen i et par minutter. Som sagt er det ikke en holdbar løsning i længden, men det kan hjælpe indtil du får fat i noget smertestillende, eller kan komme til en akut tandlæge.

Hvor mange fik du rigtige? Virkeligheden er nok nærmere at alting, der nydes med måde, kan gå an. Sodavand giver ikke huller med det samme, og tyggegummi kurerer ikke huller i det lange løb.