Hvad er der i tandpasta?

af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge

Tandpasta er et af de produkter de fleste bruger hver dag, men ved du, hvad der er i det? De fleste ved, at der er flour i tandpasta, samt noget som giver duft og smag af mynte eller lignende, men hvad er alle de andre ingredienser? Ofte indeholder tandpasta et skummemiddel, et slibemiddel, en aroma og forskellige bakteriedræbende stoffer såsom flour.

De gode indholdsstoffer i tandpasta

De gode stoffer i tandpasta er dem, som fjerner bakterier, og hjælper med at gøre tænderne helt rene. Flour er meget kendt, men der er også andre stoffer i, som fjerner bakterier. Heriblandt er triclosan, som ligeledes bruges i sæbe og deodoranter til at fjerne bakterier.

De mindre gode indholdsstoffer i tandpasta

Nogle stoffer kan være skadelige enten for brugeren eller for miljøet. Disse er blandt andet det førnævnte triclosan, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Ud over dette, er stoffet svært at rense ud af vandet bagefter, hvorved det kan skade dyr og planter. I 2006 begyndte man at advare mod stoffet, og siden er brugen nedsat. Ligeledes findes der en gruppe stoffer der kaldes CMR-stoffer som nogle gange findes i tandpasta.

Vil man undgå disse og triclosan, uden nødvendigvis at prøve at sætte sig ind i alle de lange kemiske navne bag på pakken, kan man gå efter en økologisk eller svanemærket tandpasta. Flour er selvfølgelig et godt stof til at fjerne bakterier, men ligesom triclosan er der også nogle negative følgevirkninger ved det. Da vi bruger tandpasta så meget, som vi gør, er der en lille risiko for, at få for meget flour, hvis man ikke skyller munden efter tandbørstning. Ligeledes er flour skadeligt for miljøet, da de fleste bakterier i naturen er gavnlige.

Der er mange forskellige slags tandpastaer, og man er næsten nødt til at leve med både det gode og det dårlige for at få blankpolerede bisser. Ingredienserne er i tandpastaen, for at holde din mund ren.