Slip for dårlig ånde

af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge

Dårlig ånde kan være pinligt og irriterende. Det kan skræmme folk væk, og være en gene i dit arbejds- og privatliv. Her er ikke bare tale om dårlig ånde, når du vågner, de fleste har nemlig en smule dårlig ånde om morgenen. I stedet taler vi om det, at have dårlig ånde, selvom man har børstet tænder, og ellers gjort hvad man kan, for at have frisk udåndingsluft.

Derfor har du dårlig ånde

Lugten er for de fleste i virkeligheden lugten af bakterier. Dette kan komme af, at man ikke får børstet grundigt nok, eller at der er steder i munden som er virkelig svære at nå med tandbørsten. For fåtallet kan der være tale om en tilstand, hvor det er fordøjelseskanalen eller luftvejene, der kan lugte. I svære tilfælde kan det ske, at nyresvigt eller diabetes skaber en stærk lugt ud af munden. En anden årsag, kan være nedsat spytproduktion. Men i de fleste tilfælde skyldes dårlig ånde mangel på en grundig mundhygiejne - noget, man heldigvis kan afhjælpe.

Sådan slipper du af med den dårlige lugt

Hvis du børster tænder, bruger tandtråd og tandstikkere og stadig har dårlig ånde, bør du gå til tandlægen. Det kan nemlig være, at du har tandkødsbetændelse, hvilket ofte giver en ubehagelig lugt. Hjælper dette ikke, kan man gå til lægen og udlægge sit problem, her vil lægen kunne se på, om der er ophobninger af bakterier andre steder. Har man nedsat spytproduktion kan man tygge sukkerfrit tyggegummi, for at simulere spytproduktionen.

Der findes også en lang række husmorråd man kan prøve, hvis man synes, man har prøvet alt andet. Disse inkluderer at tage klorofylpiller eller zinkpiller, samt diverse former for tyggegummi og sugetabletter. Har man dårlig ånde som følge af bihulebetændelse, kan næsespray være en god løsning.

Det kan være svært at vide hvornår man overreagerer, men det skader ikke at prøve at få løst et problem med dårlig ånde, hvad enten det kommer som følge af en underliggende sygdom, eller fordi der er bakterier i munden.