Forebyggende tandpleje

af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge

Forebyggende tandpleje er vigtigt for at begrænse tandlægebesøgene og gøre eventuelle tandbehandlinger så små som muligt. Et stærkt og sundt tandsæt livet ud, vil have meget stor betydning for din livskvalitet, især når du bliver ældre. Forebyggende tandpleje handler blandt andet om at få gode råd og vejledning om tandbørstning og brug af tandtråd, og så handler det også om indtag af fødevarer og drikkevarer. Syreholdige madprodukter og væsker som cola vil i høj grad kunne skade tænderne. Når tænderne udsættes for af produkter med højt syreindhold, vil syren angribe tændernes emalje, og det vil kunne give huller i tænderne og gøre tænderne ”tynde” og svage.

Fluor er også en vigtig faktor i forhold til forebyggelse. Fluor vil nemlig beskytte og styrke tændernes emalje, så de ikke er så udsatte i forhold til eksempelvis syreskader. Det er derfor vigtigt at bruge fluorholdig tandpasta. Det er også muligt at få en forebyggende fluorbehandling hos din tandlæge, hvor tandlægen pensler fluor direkte på tænderne efter behov. Nogle vil have et ekstra behov for at få fluor på tænderne som beskyttelse. Man kan også beskytte tænderne ved at lave en forsegling på kindtændernes tyggeflade med lak, så de ikke er så sårbare. Dette kaldes en lakforsegling. Både en lakforsegling og en fluorbehandling vil kunne modvirke huller i tænderne.

Hvis du vil undgå at få huller i tænderne og skulle igennem en behandling, hvor du bliver boret, er der derfor flere forebyggende ting, du kan være opmærksom på. Det er også en god idé at holde øje med sine tænder, så du hurtigt kan opfange, hvis der er ved at opstå et hul i en af dine eller dit barns tænder. Hvis et hul er på vej, vil der være et kridtagtigt, hvidt område på tanden, hvor tandens emalje vil være porøs. Dette er starten på processen på at få et hul, og her er det vigtigt at handle for at undgå at skulle bores.

Hvis du og din tandlæge gør en indsats, vil det være muligt at forlænge processen så meget, at det ikke bliver nødvendigt at bore i tanden. Dette vil en grundig tandbørstning med fluortandpasta, forebyggende behandlinger hos tandlægen samt et indtag af føde- og drikkevarer med begrænset syreindhold være med til at afhjælpe. Det er også vigtigt at undgå at skylle munden efter tandbørstningen, da dette vil skylle fluoren væk. Du kan desuden lægge en lille klat tandpasta direkte på den udsatte tand, lige inden du går i seng, for ekstra beskyttelse.