Tandblegning

af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge

Der findes flere forskellige former for kosmetiske tandbehandlinger. Det er for eksempel muligt at få en tandblegning, så tænderne ser naturligt mere hvide og flotte ud. Mange mennesker som har misfarvede tænder, ønsker at få et hvidere smil. Det vil endda kunne give dem større lyst til at smile.

Tænderne kan ligesom håret afbleges og gøres hvidere. Danskere har fået bleget deres tænder siden 1989, hvor man ved forskellige former for kemikalier kan fjerne misfarvninger, som er trængt ind i emaljen og tandbenene.

Hvordan opstår misfarvede tænder?

Misfarvninger kan opstå på flere forskellige måder, men det har mange gange noget med livsstil at gøre. Farvestoffer fra fødevarer og drikkevarer kan sætte deres spor på tænderne. Det kan være drikkevarer som kaffe, sort te, rødvin eller cola, og særligt tobak og lakrids er store syndere i forhold til misfarvning.

Misfarvede tænder behøver dog ikke at komme fra påvirkninger udefra. Det kan også komme indefra, for eksempel på grund af en død nerve i munden efter et slag på tanden. Dette kan give blødninger i nerven, som aflejres som et mørkt eller sort blodpigment på tanden. De interne misfarvninger kan faktisk også opstå helt tilbage fra fosterstadiet, hvis moderen for eksempel har indtaget bestemte former for medicin. Det kan blive indbygget i tanden under dannelsen af tænderne. Nogle former for arvelige sygdomme kan også påvirke tændernes emalje, så de bliver misfarvede.

En anden vigtig faktor i forhold til misfarvede tænder er alderen. Med alderen vil vores tænder blive mere gullige eller grå som følge af naturlige processer. Det kan dog være tvivlsomt, om det her vil se naturligt ud at få en tandblegning.

Hvordan foregår tandblegningen?

Der er forskellige behandlingsmetoder inden for tandblegning, og metoden afhænger også af, om det er en intern eller ekstern misfarvning. Det er muligt både at få bleget sine tænder hos tandlægen eller derhjemme, efter tandlægens grundige instrukser og vurdering forinden.

Hvis dine tænder har interne misfarvning, kan det behandles ved at fylde nervekammeret med en pasta, som har en blegende effekt. Denne skiftes ugentligt nogle gang, indtil man har opnået den ønskede farve.

Hvis dine tænder har en ekstern misfarvning, kan de bleges ved at tage et aftryk af tænderne, som tandlægen derefter laver en skinne ud fra. I skinnen vil der være plads til noget blegemiddel, og denne skinne kan man tage med hjem og blege med selv. Hvis tandblegningen foregår hos tandlægen vil tandlægen bruge en pasta, der er stærkere og derfor virker hurtigere end hjemmeblegningen. Her kommer pastaen i skinnen, som patienten skal ligge med i 1 – 2 timer, indtil tænderne har fået den rette farve. Dette skal nogle gange gentages et par gange.