af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge
De fleste børn, der bruger sut, vil i en eller anden grad have et suttebid. Når børn har suttebid, vil fortænderne stritte lidt udad og væk fra hinanden, så tænderne tager form efter sutten.
Hvis du gerne vil undgå at dit barn får suttebid, som sætter sig mere langvarigt, er det en god idé at vænne dit barn af med sutten inden tre års alderen. Ellers vil der være risiko for en permanent fejlstilling af biddet, som påvirker barnets tandsæt resten af livet – det kan for eksempel være i form at et forøget overbid, eller udvikling af et krydsbid eller et åbent bid også i de blivende tænder. Dette kan have en påvirkning på barnets måde at tygge på, men det har kun en lille påvirkning på sproget, da man ofte vil lære at kompensere for det. Det er dog ofte de kosmetiske aspekter ved det, der vejer tungest.
Hvis barnet stopper med at bruge sut inden tre-års alderen, vil munden stadig være så formbar, at suttebidet forsvinder. Tandlæger anbefaler i nogle tilfælde, at barnet ikke skal bruge sut tidligere end tre års alderen, hvis han eller hun vurderer, at der er en større risiko for for eksempel et blivende overbid eller åbent bid.
Herudover er det en god idé at begrænse sutten så meget som muligt. Vær opmærksom på kun at bruge sutten, når der er brug for ro og afslapning, så barnet ikke går rundt med sutten og leger og snakker.
Når barnet har sutten i munden, vil der blive dannet et undertryk i munden, hvor ganeknoglen bliver suget op ad og gør ganen smallere og højere. Dette vil også trække kindtænderne indad og skubbe fortænderne fremad. Nogle gange vil der faktisk blive dannet så stor en åbning mellem fortænderne, at man kan se ind i barnets munden, når barnet tygger sammen. Et stort overbid vil samtidig øge risikoen for, at man slår fortænderne, hvis man falder.
Det vigtigste at huske er altså at begrænse barnets brug af sutten og vænne barnet fra den, inden barnet er omkring tre år. Sutten er dog altid at foretrække fremfor tommelfingeren, da en tommelfinger vil være langt sværere at vænne sit barn af med.