Hvad skal undgå for stærke og sunde tænder?

af Christina Jensen på 01-12-2015 I Tandlæge

De fleste kender sikkert vigtigheden af at holde vores tænder rene og sunde, men ved vi også hvad vi skal holde os fra for at holde dem det?

Sodavand
Da sodavand har et højt indhold af sukker blandet med et højt indhold af syre, har det en dårlig effekt på tænderne. Sukkeret og syren i sodavand er med til at nedbryde tandens emalje og medfører høj sensitivitet i tanden. Hvis sodavand er et must for dig, prøv at skær ned på mængden eller prøv med almindelig danskvand. Et andet tip er, at bruge et sugerør så sodavanden ikke kommer i direkte kontakt med tænderne.

Slik
Intet slik er godt for tænderne, men nogle er værre end andre. Det værste slik for dine tænder er vingummi, især sure vingummier med sukker på, da både sukkeret og syren ligesom ved sodavand har en slidende effekt på tænderne. Dog er det ikke i samme mængde emaljen bliver beskadiget som ved indtagelse af sodavand, medmindre man spiser slik regelmæssigt.

En tommelfingerregel er, jo mere klistret slikket er og jo længere slikket holder i munden, jo værre er det for dine tænder.

Tungepiercing
Tungepiercing er meget skadeligt for dine tænder og er ikke anbefalet af tandlægerne. Piercing kan være med til at skade tænderne i sådan grad, at de knækker, eller kan være med til at skabe problemer med tandkødet. Tungepiercingen er også et godt sted for bakterier at vokse, hvilket kan resulterer i huller i tænderne.

At bruge tænderne til andre formål end at tygge og spise
Munden skal bruges til at spise, tygge og smile med. Du skal derfor ikke bruge den til at åbne ting, holde ting når hænderne er fyldte eller andet der kan være med til at skade tænderne.

Ved at undgå disse og samtidig opretholde en sund mundhygiejne ved at børste tænder to gange dagligt, samt bruge tandtråd og få tjekket tænderne hyppigt, bevarer du sunde og stærke tænder.